SENIORVENLIGE BYER 

TITEL: Seniorvenlige byer: Idékatalog og værktøjskasse.
OPGAVETYPE: Behovsanalyse, research, publikation
KUNDE: Sundhedsstyrelsen
SAMARBEJDSPARTNERE: Futurista.dk og Imperia Kommunikation ApS
PROJEKTPERIODE: April 2020 - marts 2021
EMNEORD: Seniorvenlige byer, byrum, inspiration til kommuner, metodeudvikling.


PROJEKTRESUMé

Vi lever længere og længere i Danmark, og andelen af mennesker i alderen +65 år stiger støt. Seniorerne står for ca. 70 pct. af befolkningsstigningen siden 1998, og omkring 20 pct. af borgerne i Danmark er i dag 65 år eller ældre. 

I takt med at demografien ændrer sig, er behovet for at udvikle brugbare byer for seniorer endnu mere aktuelt. Men hvad karakteriserer en brugbar by for seniorer? Hvilke fysiske rammer stimulerer et godt urbant hverdagsliv og gode oplevelser i byen; det være sig for alle aldersgrupper og specifikt for de +65-årige?

Dansk og international forskning har vist, at både det fysiske miljø og muligheder for socialt samvær med andre har stor betydning for menneskers fysiske aktivitet, sundhed og livskvalitet. Det gælder i høj grad også de +65-årige. Er der i byen mørkt og ujævne fortove med knækkede fliser, er det for nogle mere trygt at blive hjemme end at komme ud. Er der ikke noget at komme efter i byen, er det for mange mindre oplagt at være fysisk aktiv. Er der ikke steder at mødes med andre og aktiviteter at mødes om, er der risiko for ensomhed. Er byen derimod brugbar, er det nemmere og sjovere at leve et aktivt, meningsfuldt og sundt hverdagsliv med høj livskvalitet. En brugbar by skaber værdi for den enkelte og er en god investering for samfundet. 

Formålet med projektet er at inspirere politikere, kommunale forvaltninger, organisationer, rådgivere og andre, der arbejder med og har ansvar for vores byer og byrum. Ambitionen er vise, hvad der kan gøre en by brugbar for seniorer – uanset om det er en landsby, provinsby, forstad eller storby.

Idékataloget og værktøjskassen bygger på en analyse af seniorers behov i byen. Mere end 50 seniorer mellem 65 og 99 år er blevet spurgt om deres ønsker, behov og brug af deres by. Der er gennemført interview med seniorer i både små og store byer i alle landets fem regioner, og der er foretaget observationer i mange forskellige slags byrum. Analysen baserer sig desuden på litteraturlæsning, interview med en lang række eksperter med viden om seniorer og byudvikling samt en afdækning af de fremtidstrends, som er relevante for byudvikling målrettet seniorer. 

Vi har på tværs af alder og livssituation identificeret seks overordnede behov blandt seniorer i forhold til deres by. Men analysen viser også, at de +65-årige er meget forskellige, og det illustrerer vi gennem seks forskellige seniortyper. Mangfoldigheden af seniorer betyder også, at der er brug for forskellige typer af indsatser og løsninger for at imødekomme alle seniorers behov i byen. 

Med afsæt i de seks generelle behov har vi i idékataloget udvalgt en række inspirationseksempler. Vi har valgt ideer og løsninger fra alle typer af byer, i både stor og lille skala og fra både ind- og udland. Nogle eksempler er primært rettet mod ét de seks behov, mens andre imødekommer flere behov. Vi håber, at eksemplerne vil inspirere flere til at udvikle mere brugbare byer for seniorer. 

Idékatalog suppleres af en værktøjskasse med forslag til metoder og gode eksempler på involvering af de +65-årige, så endnu flere seniorers viden, ønsker og behov inddrages og flere seniorers stemmer høres, når fremtidens byer skabes.

I Danmark er der tradition for at invitere borgere med i byudvikling, fx via borgermøder. Her er seniorer ikke et usædvanligt syn blandt de fremmødte. Mange af de aktører, der arbejder med byudvikling, er også vant til at involvere borgere på kryds og tværs af aldre. Interview med seniorer peger på, at nogle seniorer har gode erfaringer med at være involverede i udviklingen af deres by. Omvendt tænker andre, at deres stemme ’da ikke behøver at blive hørt’, og at ’byen da ikke kan tage hensyn til mig’ – eller de tænker, at de arrangementer, der har været om byudvikling, ikke er noget for dem, selv om de er daglige brugere af byen og har klare meninger om, hvad en brugbar by er for dem. Vi håber med denne værktøjskasse at bidrage med inspiration til, hvordan vi på forskellig vis kan involvere endnu flere seniorer i byudvikling – både som specifik målgruppe og i samspil med byens mange andre brugere.

De to publikationer er en del af satspuljeaftalen på ældreområdet for 2019-2022, som skal understøtte det gode ældreliv og udkommer primo 2021.  

 

HAUXNERS OPGAVE

  • Analyse af seniorers behov i byen baseret på desk research, interviews med eksperter, observation i byrum i store og små byer i alle fem regioner, interviews med mere end 50 +65-årige og trendstudie.

  • Konceptudvikling

  • Udarbejdelse af idékatalog med præsentation af seniorbehov, seniortyper og inspirationseksempler fra ind- og udland.

  • Udarbejdelse af værktøjskasse med metoder til involvering af seniorer i byudvikling.

  • Udvikling af formidlingstiltag og bidrag til formidling.